MENU
PTEN
Trienal de Arquitectura de Lisboa

Venue Hire

The Palácio Sinel de Cordes, headquarters of the Lisbon Triennale, is an 18th century palatial building with privileged location and view over the Tagus river and the National Pantheon. It is a unique space in Lisbon which can host distinct events, such as conferences, product launches, cocktails, training sessions or photo and film shootings. The venues in the noble floor and the garden patio have different dimensions and technical features, allowing a tailor-made choice for the desired effect. This is one way to support the palace’s renovation and conservation works.

In addition to the list presented here, the palace has other spaces that can serve as support rooms for events.

For more information and reservations: eventos@trienaldelisboa.com +351 213 467 378

Palace

Built in the 18th century for the Sinel de Cordes family, it was sold in the 19th century and changes were made - balustrade, neoclassical statues at the top and neo-Gothic decoration on the staircase. It was later destroyed by a blaze, while serving as the Italian Legation, and rebuilt with modifications. It was then purchased by the State and became a school until 2007. Since 2012 it has been a Cultural and Creative Cluster, and Triennale’s headquarters.

Courtyard

On the north side of ​​the building, we find a large and pleasant outdoor space, with a slightly sloping rectangular configuration, and white Portuguese pavement. Punctuated by two large centennial trees, a Mediterranean Hackberry and a Ficus Elastica, it is a sheltered space, where the city noise becomes a memory. It can accommodate large-scale events, such as concerts, presentations, outdoor projections, film and photo shoots, or installations.

  • Area: 1020m²
  • Capacity (standing audience): 400 pax [2m distancing: 125 pax]

Ballroom

Large room with a generous ceiling height and three elegant openings that offer a view of the Pantheon. The light that enters illuminates the wooden floor and the plasterwork ceilings, reflecting the walls’ grey hues, whose layers disclose memories, evoking a palimpsest. The suspended luminaires integrate modernity, adding to the natural light. This can be the stage for private or public events, like photoshoots or performances.

  • Area: 77m²
  • Capacity: 80 pax [2m distancing: 12-22 pax]

Sunset/West Rooms

Neighbouring rooms with a privileged view of the Pantheon. The Sunset Room, formerly the principal’s office at the school the palace housed, preserves the original ceiling fresco paintings. It has already hosted work sessions, workshops, and serves as a starting point for exhibitions or welcoming space for events that take place in the Ballroom. Circulation between rooms is made through large doors that respect the period typology.

  • Sunset Room: 38m²
  • Sunset Room: 25 pax [2m distancing: 6-12 pax]
  • West Room: 48m²
  • West Room: 30 pax [2m distancing: 8-16 pax]

East/Sunrise Rooms

The East and Sunrise Rooms are also adjacent to the Ballroom. Facing south, they share the same view (Botto Machado Garden and Pantheon) and the same natural and artificial luminosity as the other noble rooms. They may be used as support spaces or extensions to the Ballroom for large-scale events, such as exhibitions, or separately for art residencies, masterclasses, meetings, think tanks, dinners, and presentations.

  • East Room: 38m²
  • East Room: 25 pax [2m distancing: 7-13 pax]

  • Sunrise Room: 36m²
  • Sunrise Room: 24 pax [2m distancing: 7-13 pax]

North Room

The North Room stands out for its direct connection with the patio through a stone staircase, allowing the articulation with the outside. Bearing a wooden floor and two large windows with a view over leafy treetops, the room benefits from greater quietness and retreat. This space, once a pop-up bookstore, is ideal for art residencies, meetings, or conversations. It can also be an extension for exhibitions, for instance, to serve cocktails.

  • Area: 44m²
  • Capacity: 10 pax [2m distancing: 6 pax]

Foyer

A large hall with high ceilings and two impressive doors reminiscent of the entrance and exit of horses and carriages, featuring limestone Portuguese pavement, where the splendid geometric star-shaped motif in the center stands out. In harmony with the marks of the past, the neon installation on the wall brings you back to the contemporary identity of the building. With a connection to the street that allows good communication and opening to the outside, it is a versatile and multipurpose space that has been used for different events, such as launches, concerts, talks, sound installations, or simply the reception of exhibitions.

  • Area: 77m²
  • Sitting audience: 50 pax [2m distancing: 10-19 pax]
  • Standing audience: 130 pax [2 pax/m²]

Kitchen

This kitchen still maintains its identity on the checkered black-and-white stone floor, in the centre of which a square marble-top table stands. It was chef Hugo Brito’s laboratory for a pop-up cafeteria in 2013, which originated the restaurant Boi-Cavalo. Equipped to respond to food preparation, it can be used to support events, such as coffee breaks, cocktails, or dinners in the rooms or outside, as it has a direct connection to the courtyard.
 

Floors